Головна

Відповідно до Наказу Міністерства економіки України від 17 листопада 2023 року № 70-П, з 21 листопада 2023 року виконуючим обов’язки Генерального директора Національного наукового центру «Інститут метрології» призначається доктор технічних наук Скляров Володимир Васильович.

День науки та Всесвітній День метрології

 

Колектив ННЦ "Інститут метрології" вітає з Днем науки та Всесвітнім Днем метрології!

Всесвітній день метрології 2023

Шановні колеги!

 

20 травня кожного року уся метрологічна спільнота святкує Всесвітній день метрології!

Це свято ‒ свідчення всесвітнього визнання важливості професії метролога в забезпеченні успішного економічного та соціального розвитку.

Тема цьогорічного свята ‒ "Вимірювання на підтримку глобальної продовольчої системи". Цю тему було обрано з огляду на зростаючі виклики, що пов'язані зі зміною клімату та розподіленням продовольчих ресурсів у світі, населення якого наприкінці 2022 року сягнуло 8 мільярдів.

З повагою,

Павло Неєжмаков,

Генеральний директор ННЦ “Інститут метрології”,

Член СІРМ

Спільний семінар CCU та CCQM "Вимірювання розрахункових величин"

28-30 березня 2023 року в рамках Консультативного комітету з одиниць вимірювання (CCU) та Консультативного комітету з кількості речовини (CCQM) відбувся спільний семінар, присвячений темі “Вимірювання розрахункових величин”. Одним з координаторів семінару виступив Генеральний директор ННЦ "Інститут метрології", член СІРМ проф. П.І.Неєжмаков.

Цей захід став грандіозною подією для метрологічної спільноти й відзначився великим успіхом, залучивши загалом 314 учасників. Було обговорено різні аспекти підрахунку та числових величин у різних галузях метрології. Було визначено ті галузі, які потребують роз’яснення трактування підрахунку як процесу вимірювання та роз’яснення опису числових величин у Брошурі SI та VIM.

За результатами семінару існуюча Цільова група CCU з кутів та безрозмірних величин у Брошурі SI має створити фокус-групу, до складу якої увійдуть учасники Консультативних комітетів для розв’язання конкретно визначених питань (наприклад, CCQM, CCRI та CCPR). Новоутворена фокус-група має внести пропозицію до CCU щодо роз’яснення тексту в Брошури SI, пов’язаного з підрахунком та числовими величинами. Як наслідок, після узгодження запропонованих змін Консультативні комітети зможуть давати роз’яснення аспектам, пов’язаним з підрахунком, у документах mises-en-pratique для своїх відповідних галузей. Питаннями підрахунку та числових величин у VIM буде окремо займатися Робоча група 2:VIM Об’єднаного комітету з настанов у метрології (JCGM-WG2:VIM), багато представників якої були присутні на семінарі.

З матеріалами, що були представлені на семінарі, можна ознайомитися на вебсайті BIPM.

27-ме засідання Генеральної конференції з мір та ваг

15-18 листопада 2022 р. у гібридному форматі відбулося 27-ме засідання Генеральної конференції з мір та ваг (CGPM).

Під час засідання було прийнято такі Резолюції:

1. Щодо звіту “Зростаючі потреби у метрології”, підготовленого Міжнародним комітетом з мір та ваг.

2. Щодо глобальної цифрової трансформації та Міжнародної системи одиниць

3. Щодо розширення діапазону префіксів SI

4. Щодо використання та подальшої розробки UTC

5. Щодо майбутнього перевизначення секунди

6. Щодо загального дотримання Метричної конвенції

7. Щодо дотацій Міжнародному бюро з мір та ваг на 2024–2027 роки

Спільний Міжнародний науково-технічний семінар

Харківський національний університет радіоелектроніки, ННЦ "Інститут метрології", Технічний університет – Софія, Спілка метрологів Болгарії запрошують Вас взяти участь у 19-му Міжнародному науково-технічному семінарі "Невизначеність вимірювань: наукові, прикладні, нормативні та методичні аспекти" (UM-2022).

Завантажити інформаційні матеріали семінару Ви можете тут

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ НАУКИ!

Шановні колеги!

10 листопада кожного року увесь науковий світ відзначає Всесвітній день науки.

Вітаємо усіх науковців з цим визначним святом!

 

Див. Привітання з Всесвітнім днем науки Голови ПСНЦ НАН і МОН України, академіка В.Семиноженка

Ми у ЗМІ

"Інститут національних еталонів" - стаття на сайті "Куншт", присвячена історії, здобуткам та поточному стану ННЦ "Інститут метрології".

Див. https://kunsht.com.ua/institut-nacionalnix-etaloniv/

Перший крок до визнання Всесвітнього Дня Метрології днем UNESCO

Шановні колеги!

13 жовтня 2022 р. Виконавча Рада Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (UNESCO) погодила пропозицію визнати Всесвітній День Метрології (WMD) днем UNESCO.

Рішення має бути ратифіковано на 42-й Генеральній Конференції UNESCO, яка відбудеться у листопаді 2023 р.

Після офіційного визнання Всесвітній День Метрології буде внесено до календаря UNESCO та відзначатиметься щороку з 20 травня 2024 р.

ННЦ "Інститут метрології" отримав 5 СМС з твердості

За результатами успішно проведених міжнародних звірень 18 серпня 2022 р. опубліковано 5 СМС-рядків ННЦ "Інститут метрології"з твердості.

Таким чином, Національний (державний первинний) еталон одиниць твердості за шкалами Роквелла та Супер-Роквелла (НДЕТУ М-10-2021) підтвердив свої калібрувальні та вимірювальні можливості з твердості за шкалою Роквелла у діапазонах 60-70 HRC, 80-86 HRA, 40-50 HRC, 80-100 HRBW та 20-30 HRC.

Загальна кількість СМС-рядків ННЦ "Інститут метрології" склала 185.

ННЦ "Інститут метрології" - ПІДТВЕРДИВ СТАТУС наукової установи

За результатами державної атестації, проведеної 17 травня 2022 р. Міністерством освіти і науки України, ННЦ "Інститут метрології" підтверджено статус наукової установи ще на 5 років  (1 кваліфікаційна група) та внесено до Державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави

Клієнтське обладнання Starlink вже в інституті

14 липня 2022 року ННЦ "Інститут метрології" відвідали народні депутатки Верховної Ради України Марія Мезенцева (заступник голови Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом) та Олена Хоменко (Комітет з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва).

https://www.facebook.com/100000272480731/posts/5608862302466130/?d=n

Генеральний директор ННЦ «Інститут метрології», член Міжнародного Комітету з мір та ваг проф. Павло Неєжмаков та вчені-зберігачі національних еталонів Володимир Солдатов та Микола Гур’єв ознайомили Марію Мезенцеву та Олену Хоменко з еталонами, що зберігаються в інституті, зокрема з національними еталонами: одиниць часу та частоти; одиниці світлового потоку – люмена; одиниці температури – кельвіна.

Під час візіту народні депутати передали ННЦ «Інститут метрології» клієнтське обладнання системи супутникового зв’язку Starlink, яке Україна отримала завдяки зусиллям Віце-прем'єр-міністра України – Міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова.

Використання цього додаткового стабільного та захищеного Інтернет-каналу розширює можливості національного еталона одиниць часу та частоти в забезпеченні часо-частотною інформацією всіх споживачів в Україні, для кого точний час є критично важливим.

Щиро вдячні за отримане обладнання.

Співробітництво з IMEKO

Представника ННЦ "Інститут метрології" Колозінську Ірину Олександрівну, старшого наукового співробітника НДЛ-30, було включено до складу Технічного комітету з вимірювань сили, маси, крутильного моменту та гравітації (ТС3) Міжнародної конфедерації вимірювань (IMEKO).

IMEKO – це неурядова федерація, що складається з 42 організацій-членів, які окремо займаються вдосконаленням вимірювальних технологій. Його основними цілями є сприяння міжнародному обміну науково-технічною інформацією у галузі вимірювання та приладобудування та посилення міжнародного співробітництва між науковцями та інженерами науково-дослідницької та промислової сфери.

Мета TC3 — вивести на передовий план останні розробки та досягнення у вимірюванні сили, маси, крутильного моменту, гравітації та пов’язаних величин. TC3 регулярно організовує міжнародні наукові заходи і є форумом для міжнародного обміну думками між експертами у відповідній галузі.

Всесвітній день метрології 2022

Шановні колеги!

 

20 травня кожного року уся метрологічна спільнота святкує Всесвітній день метрології!

Це свято ‒ свідчення всесвітнього визнання важливості професії метролога в забезпеченні успішного економічного та соціального розвитку.

Тема цьогорічного свята ‒ “Вимірювання в цифрову еру". Цю тему було обрано з тієї причини, що цифрові технології революціонізують наше суспільство та являють собою одну з захоплюючих тенденцій сучасності.

У цьому році постер до WMD 2022 та відповідні банери для використання у соціальних мережах було розроблено фахівцями ННЦ "Інститут метрології". Право на розробку постера було отримано за результатами проведеного конкурсу відповідно до правил ВІРМ та OIML.

 

З повагою,

Павло Неєжмаков,

Генеральний директор ННЦ “Інститут метрології”,

Член СІРМ

Візит представників оціночної місії ЄС щодо впровадження "промислового безвізу"

19 січня 2022 р. у рамках другого етапу оцінювання системи метрології України ННЦ "Інститут метрології" відвідали представники оціночної місії ЄС та Мінекономіки України, а саме:

1. Анне БЕРЧІО, радник відділу торгівлі, Представництво ЄС в Україні

2. Леся ГІПЧИНСЬКА, секретар відділу торгівлі, Представництво ЄС в Україні

3. Наталія ДВІРНИК, начальник відділу, Мінекономіки України

4. Тетяна МЕЛЬНИЧЕНКО, заступник директора департаменту технічного регулювання та інноваційної політики, Мінекономіки України

У рамках візиту в онлайн форматі відбулося інтерв'ю з основними експертами місії TAIEX:

- Морітцом АККЕРМАННОМ, керівником підрозділу 9.113 "COOMET, EU-Twinning" Німецького національного метрологічного інституту (PTB)

- Пітером УЛЬБІГОМ, директором ДП "Орган перевірки Нижньої Саксонії" (MEN)

- Вольфгангом ШМІДОМ, старшим менеджером проєктів PTB

Також у рамках візиту гості ознайомилися з еталонною базою та музеєм ННЦ "Інститут метрології".

Членство ННЦ "Інститут метрології" у Консультативних комітетах СІРМ

Рішеннями І та ІІ сесій 110-го засідання Міжнародного комітету з мір та ваг (СІРМ) ННЦ "Інститут метрології" отримав такі статуси членства у Консультативних комітетах СІРМ:

  • члена Консультативного комітету з одиниць (CCU);
  • спостерігача у Консультативному комітеті з термометрії (ССТ);
  • спостерігача у Консультативному комітеті з маси та пов'язаних з нею величин (ССМ);
  • спостерігача у Консультативному комітеті з іонізуючих випромінювань (CCRI).

Свідоцтво про визнання системи менеджменту якості відповідно до стандарту ISO/IEC 17025

На підставі рішення 29-го засідання Технічного Комітету Форуму якості СООМЕТ видане Свідоцтво про визнання  системи менеджменту якості ННЦ "Інститут метрології" (QSF-R86) відповідно до стандарту ISO/IEC 17025 від 30 вересня 2021 року.

Свідоцтво видане за такими видами вимірювань:

Довжина
Термометрія
Електрика і магнетизм
Час та частота
Маса та пов'язані з нею величини
Іонізуючі випромінювання та радіоактивність
Фотометрія та радіометрія.


Свідоцтво дійсне до 30 вересня 2026 року.