Головна» Структура» Служби» Головний центр Служби єдиного ...» Матеріали користувача синхронізації шкал часу

1. Про точний час
Сьогодні питання забезпечення єдиного часу набуло особливої актуальності. Єдиний час потребують транспорт, служби зв'язку, енергетика, різні фінансові установи й банки.
У зв'язку з широким застосуванням комп'ютерних мереж виникла проблема досягнення єдиного часу на всіх пристроях мережі. Правильне оброблення даних у системах реального часу неможливе без синхронізації часу.
У системах захисту інформації прив'язування повідомлення до конкретної мітки часу дозволяє захистити повідомлення від зміни при передачі мережею.
Для розв’язання цих завдань системна шкала часу комп'ютерів мережі має бути синхронізована зі шкалою Всесвітнього координованого часу (UTC). Системна шкала часу більшості комп'ютерів, обумовлена властивостями тактових кварцових генераторів, не відрізняється високою стабільністю, що потребує постійної поправки системної шкали часу.
Сучасна комп'ютерна техніка надає таку можливість: сигнали синхронізації передаються завдяки використанню стандартного комунікаційного обладнання комп'ютерів.

2. Технології синхронізації шкал часу комп'ютерів.
2.1. Використання телефонних каналів для синхронізації часу.
Дані надаються в ASCII-коді. Як правило передані дані містять модифіковану дату за юліанським календарем, поточну дату (число, місяць, рік), поточний час (години, хвилини, секунди), зазначення літнього (зимового) часу, зазначення потреби додавання (віднімання) коригувальної секунди в останній день поточного місяця та іншу службову інформацію. Останній символ рядка, що передається – символ синхронізації. Момент приходу цього символу на віддалений комп'ютер є моментом настання секунди, код якої містився в переданому пакеті інформації. Затримка передачі коду часу або визначається фіксовано, або багаторазово вимірюється в процесі обміну повідомленнями. Відбувається компенсація цієї затримки. Цей спосіб синхронізації тривалий час використовується метрологічними службами низки НМІ: NIST (США), NPL (Велика Британія), PTB (Німеччина) і т.д.
2.2. Протокол Daytime
Далі розглядаються Internet-протоколи передачі часу. Відповідно до протоколу Daytime (RFC-867) поточні дата та час представляються рядком символів ASCII. Для передачі використовуються протоколи транспортного рівня TCP, і UDP. Жорсткого обмеження на формат рядка, що передається, не встановлено. Рекомендований формат: день тижня, місяць, число, поточний час, зазначення часового поясу.
2.3. Протокол Time
Згідно з протоколом Time (RFC-868) поточні дата і час подаються у вигляді 32-розрядного цілого числа, що визначає кількість секунд, які пройшли з півночі 1 січня 1900 р., і UDP.
Сервер Time очікує підключення до порту 37. Після встановлення з'єднання сервер посилає 32-розрядний двійковий код поточної дати та часу і закриває з'єднання. Аналогічно, при прийманні UDP-дейтаграми сервер посилає дейтаграму у відповідь, що містить вказані вище дані.
2.4. Передача міток часу ICMP
Протокол ICMP (RFC-792) призначений для передачі службових повідомлень при різних контрольних та тестових операціях у мережі. Серед повідомлень, передбачених форматом протоколу, є повідомлення, що містять мітки часу (Timestamp Message та Timestamp
Reply Message). Обмін цими повідомленнями потрібний, наприклад, для аналізу часу проходження трафіку в мережі.
2.5. Протокол NTP
Протокол NTP (RFC 1305) передбачає передачу UDP-повідомлень, що містять 64-бітові тимчасові мітки, які забезпечують точність подання близько 200 пікосекунд. Спеціальні алгоритми поправки похибок, пов'язаних із затримками передачі через мережу та відхиленням частоти кварцового генератора комп'ютера від номінального значення, а також алгоритми вибору сервера часу з кращими характеристиками, забезпечують найвищу точність передачі одиниці часу порівняно з описаними вище протоколами.
Протокол SNTP є спрощенням протоколу NTP і використовується у тих випадках, коли достатньо секундної точності синхронізації. Формат тимчасових міток цього протоколу збігається з форматом тимчасових міток NTP.

3. Наш сервіс.
Наразі надано відкритий доступ до двох серверів рівня stratum 1, що синхронізовані зі шкалою часу Державного первинного еталона часу UTC та частоти України (UA):
- ntp.metrology.kharkov.ua (Symmetricom SyncServer S250i);
- ntp1.metrology.kharkov.ua (FreeBSD).

4. Налаштування сервісу.
4.1. Підключення до сервера часу з використанням мережі Internet. Для того, щоб скористатися сервісом підключення до сервера часу за допомоги мережі Internet, Вам потрібне таке апаратне та програмне забезпечення: - IBM-сумісний комп'ютер з процесором не нижче Pentium 166 та ОЗУ не нижче 16 Мб
- підключення до Інтернету
- операційна система Windows 9x/ME/NT/2000/XP/2003 або UNIX-подібна система з підтримкою протоколу NTP (RFC 1305)
Якщо Ви хочете скористатися сервісом у середовищі UNIX-подібної системи, необхідно провести такі дії:
1. Для одноразового отримання інформації про час на запит та поправку шкали часу комп'ютера використовується програма ntpdate з пакета NTP < посилання на вихідні тексти пакета>, для запуску якої необхідно виконати таку команду:
ntpdate ntp.metrology.kharkov.ua
2. Для періодичного отримання інформації про час та поправку системної шкали часу комп'ютера рекомендується використовувати програми ntpd або xntpd, що також входять до складу пакета NTP <посилання на вихідні тексти пакета>. Для коректної роботи з сервером часу ННЦ "Інститут метрології" до конфігураційного файлу /etc/ntp.conf повинен бути доданий запис:
server ntp.metrology.kharkov.ua.
3. Робота за протоколом Time здійснюється з допомогою програми rdate. Для синхронізації часу із сервером ННЦ "Інститут метрології" необхідно виконати команду:
rdate -s ntp.metrology.kharkov.ua.
4. Протокол TSP реалізується програмою timed, що також дозволяє періодично коригувати системну шкалу часу. Для синхронізації часу із сервером u1061 ННЦ "Інститут метрології" необхідно виконати команду
timed -F ntp.metrology.kharkov.ua.
Якщо Ви хочете скористатися сервісом у середовищі Windows-NT/2000/XP системи, потрібно провести такі дії:
1. Операційні системи Windows-NT/2000/XP мають вбудовану можливість синхронізації часу за протоколом NTP, що реалізується командою:
NET TIME/SETSNTP:ntp.metrology.kharkov.ua.
2. Можливий альтернативний варіант. Потрібно викликати аплет «Властивості: дата і час» з Панелі керування та вибрати закладку «Час Інтернету»
1.1 Після цього необхідно активувати поле «Виконувати синхронізацію із сервером часу в Інтернеті»
1.2 Після цього в адресному рядку "Сервер" слід ввести ntp.metrology.kharkov.ua та натиснути кнопку "Оновити зараз", а потім ОК. Ваш комп'ютер буде тепер синхронізований із сервером часу ННЦ "Інститут метрології"
Примітка: Для того, щоб синхронізація здійснювалася постійно, потрібен постійний доступ до Інтернету.
Якщо Ви хочете скористатися сервісом у середовищі Windows-9х/ME, потрібно провести такі дії:
1. Оскільки операційні системи Windows-95/98 не мають власних програмних засобів, що працюють за протоколом NTP, то для синхронізації часу необхідно встановити програмні пакети
NetTime <посилання на файл із пакетом> та Tradis-2000 <посилання на файл із пакетом>, що дозволяють працювати й за іншими протоколами передачі часу.
2. Для налаштування програми Net Time у вікні "NetTime Options"потрібно вказати параметри:
- адреса сервера;
- Протокол (SNTP, Time/TCP або Time/UDP);
- порт;
- Update Interval (інтервал часу між зверненнями до сервера);
- Retry Interval (інтервал часу між додатковими спробами звернень до сервера у разі, коли сервер недоступний);
- Max Free Run (інтервал часу роботи за відсутності синхронізації, після якого годинник комп'ютера
вважається ненадійним);
- Warn if Adj Greater (максимально допустима величина поправки часу).
3. Після встановлення пакета Tradis-2000 слід встановити адресу сервера і тип протоколу у вікні "Server Details" (вхід по кнопці "Add") і встановити часовий інтервал і зверненнями до сервера (How oftten time is set), а також встановити прапорець "Встановити час" ("Set the time") у вкладці "Встановлення часу" ("Setting the time").
Примітка. Якщо Ваш комп'ютер підключений до локальної мережі, найімовірніше u1072 адреса ntpd.metrology.kharkov.ua буде для Вас недоступною, а синхронізацію комп'ютерів буде здійснювати сервер локальної мережі.
Тому для коректного встановлення програм синхронізації часу Вашого комп'ютера проконсультуйтеся з Вашим системним адміністратором.

5. Посилання.
Сайт розробників NTP (Університет Делавер)
www.ntp.org
Список серверів часу на сайті університету Делавер
www.eecis.udel.edu/~mills/ntp/servers.html
Web-сторінка відділу вимірювань часу та частоти
Національного інституту стандартів та технологій США
www.nist.gov/timefreq/
Web-сторінка служби часу USNO
tycho.usno.navy.mil/ftime.html
Web-сторінка сервера часу BIPM
www1.bipm.org/en/scientific/tai/time_server.html
Web-сторінка служби часу NPL (Великобританія), присвячена синхронізації часу комп'ютерів
www.npl.co.uk/time/truetime.html
Web-сторінка служби часу NRC (Канада)
inms-ienm.nrc-cnrc.gc.ca/time_services.html
Сайт лабораторії, що займається передачею одиниці часу в PTB
www.ptb.de/en/org/4/_index.htm
Рішення (апаратні та програмні) корпорації Symmetricom у галузі синхронізації комп'ютерних мереж
www.ntp-systems.com