Головна» Структура» Наукові центри» Науковий центр просторово-часо...» Науково-дослідна лабораторія довжини та розмірів (НДЛ-21)

Головна організація із забезпечення єдності вимірювань геометричних величин (довжини, переміщення, плоских і складних геометричних форм, шорсткості, круглості, зубчастого зачеплення, координатно-вимірювальних машин і т.д.). Акредитована в якості Державного випробувального центру відповідних видів вимірювань.

Створені і функціонують два державних і два вторинних еталони - основи метрологічного забезпечення машинобудування, а також робочий еталон 1-го розряду для вимірювань товщини тонких плівок і покрить.

Еталонний лінійно-геодезичний полігон забезпечує виконання всіх геодезичних робіт, у тому числі атестацію різних типів світловіддалемірів, тахеометрів, GPS- приймачів глобальних систем навігації і багатьох інших.

У даний час лабораторія надає метрологічні послуги з проведення державних приймальних і контрольних випробувань, атестації, з перевірки і калібрування штрихових і кінцевих мір довжини, шорсткості поверхні, зубчастих зачеплень, мір круглості і сферичності, площинності і прямолінійності, кінематомірів, різного типу віддалемірів, тахеометрів і приймачів GPS, вимірювачів переміщень, координатно-вимірювальних машин, виробів зі складною поверхнею, а також проводить ремонт вимірювальної техніки будь-якої складності.

Лабораторія проводить атестацію геодезичних базисів та інших прецизійних споруджень, а також спостереження за їх посуванням у процесі експлуатації.

У лабораторії розроблені і можуть бути виготовлені такі засоби вимірювань:
- стенд для повірки теодолітів;
- вимірювач посувань (інтерферометр);
- прецизійне оснащення для складання об'єктів складної форми;
- віддалемірна насадка на теодоліт;
- прецизійний віддалемір;
- топографічний віддалемір;
- прилад для повірки чистоти поверхні;
- вимірювальна система контролю геометричних параметрів великогабаритних циліндричних тіл.

Може бути виконаний комплекс метрологічних робіт, що включає: 
- атестацію (повірку) всіх типів зубовимірювальних приладів і зубчастих коліс за допомогою засобів вимірювань вищої точності в Україні;
- вимірювання непрямолінійності (неплощинності) поверхонь з вищою точністю;
- проведення вимірювань геометричних параметрів нестандартних виробів з видачею посвідчень;
- вимірювання надтонких покрить (нанометрологія), на робочому еталоні 1-го розряду;
- розробку НТД - методик виконання вимірювань і повірки в галузі геометричних вимірювань і затвердження їх у ранзі методик інституту;
- атестацію мір круглості для повірки кругломірів.

Можуть бути поставлені: 
- міри кута нахилу лінії зуба з ділильним діаметром 100 і 200 мм, шириною 70 мм, кутами нахилу 0, 15 і 300 лівого і правого нахилів з атестатами (виробництво Німеччини);
- зубчасті колеса в якості робочих еталонів з модулем від 2 до 8 мм з атестатами (виробництво Німеччини);
- набори евольвентних мір з дисками обкату і без них;
- накладні зубовимірювальні прилади для контролю кроку, зубоміри зсуву, нормалеміри з модулем від 2 мм.

Реквізити:
Тел.:
(057) 704-97-85
Факс: (057) 700-34-47
E-mail: kupko(at)metrology.kharkov.ua