Державний первинний еталон одиниці довжини для рівня рідини

Державний первинний (національний) еталон одиниці довжини для рівня рідини (ДЕТУ 03-02-15) відтворює одиницю довжини з використанням світової константи – швидкості світла у вакуумі. Передача розміру одиниці довжини високоточним рівнемірам проводиться безпосереднім звіренням.

Еталон побудований на базі вертикального циліндричного сталевого резервуара з водою та лазерного інтерферометра. Подача води та злив води виконується з використанням автоматичної заслінки.

На верхній частині резервуара розміщено платформу, на якій закріплюються рівнеміри, що повіряються чи калібруються. Лазерний промінь відбивається від оптичних відбивачів, які закріплені на трьох поплавках. Поплавки переміщуються під час переміщення поверхні води при зміні її рівня у резервуарі строго за вертикаллю вздовж натягнутих тросів. Заглиблення поплавків у разі зміни температури води враховується в електронному контролері. Для корекції показника заломлення атмосфери, вимірюється температура і вологість повітря та атмосферний тиск.

Інших таких еталонів з відповідними метрологічними характеристиками та діапазоном у світі не існує. 

Метрологічні характеристики

Діапазон

від 0 м до 20 м

Невизначеність за типом А (uA

0,10 мм

Невизначеність за типом В (uB)

0,08 мм

Сумарна стандартна невизначеність (uC)

0,15 мм

Розширена невизначеність (U)

0,30 мм