Національний (державний первинний) еталон одиниці енергії згоряння

В умовах гострого дефіциту енергоресурсів та зростання їх вартості, питання визначення калорійності палива є надзвичайно актуальним як для постачальників так і для споживачів теплової енергії.

Визначення калорійності твердого та рідкого палива здійснюється методами «бомбової» калориметрії.

Методи «бомбової» калориметрії широко застосовуються у енергетиці та у багатьох інших галузях промисловості.

Згідно з методом «бомбової» калориметрії визначення калорійності палива реалізується шляхом спалювання проб палива відомої маси у робочих «бомбових» калориметрах.

Передача розміру одиниці енергії згоряння у робочих «бомбових» калориметрах, здійснюється шляхом спалювання в них еталонних мір енергії згоряння на основі високочистої бензойної кислоти, які калібрують на Національному первинному еталоні одиниці енергії згоряння.

Національний первинний еталон одиниці енергії згоряння відтворює та зберігає еталонні міри енергії згоряння, які потім надаються робочим калориметрам для їх калібрування відповідно до ДСТУ 2614-94 «Метрологія. Державна повірочна схема для засобів вимірювань енергії згоряння».

Вторинні еталони енергії згоряння в Україні відсутні, а калібрування робочих «бомбових» калориметрів за допомогою закордонних еталонів коштує в декілька разів більше ніж за допомогою Національного первинного еталону одиниці енергії згоряння.

Тому, проведення калібрування робочих «бомбових» калориметрів, за допомогою Національних еталонних мір державного первинного еталона одиниці енергії згоряння, допоможе знизити величезні витрати як постачальників палива, так і його споживачів.

Метрологічні характеристики

Діапазон

від 15 кДж до 35 кДж

1,0 кДж до 40,0 кДж

Невизначеність за типом А (uA

4·10-5

 

Невизначеність за типом В (uB)

4,2·10-5

 

Сумарна стандартна невизначеність (uC)

6,0·10-5

1,5·10-4

Розширена невизначеність (U)

1,2·10-4

3,0·10-4