Головна» Діяльність» Напрямки діяльності ННЦ "Інститут метрології"

Напрямки діяльності ННЦ "Інститут метрології"

ННЦ «Інститут метрології» виконує функції:

  1. Головного центру із забезпечення єдності вимірювань в Україні;
  2. Служби стандартних зразків складу та властивостей речовин і матеріалів;
  3. Головний центр Служби єдиного часу і еталонних частот;
  4. В ННЦ «Інститут метрології» виконуються науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи за такими програмами:
    • «Програма створення еталонної бази України».
    • «Програма створення державних стандартних зразків складу та властивостей речовин і матеріалів в Україні».

У закріплених видах вимірювань створено Національні еталони [Докладніше], які забезпечують відтворення і зберігання одиниць фізичних величин з найвищою точністю та передають розмір цих одиниць згідно з державними повірочними схемами. Постановами Кабінету Міністрів України від 01.04.99 №527 та від 19.12.2001 №1709 еталонну базу внесено до Державного реєстру об'єктів, що становлять національне надбання.

Інститут, на базі якого функціонує орган з оцінки відповідності продукції і державний випробувальний центр «Метрологія», акредитований на право проведення вимірювань у сфері поширення державного метрологічного нагляду, на право повірки (калібрування) засобів вимірювальної техніки та на право проведення державних приймальних випробувань засобів вимірювальної техніки.

Виконання науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт у повному обсязі - від пошукових робіт до розробки конструкторської документації і виготовлення еталонів - забезпечують 6 наукових центрів, науково-дослідний відділ інформаційних технологій в метрології, науково-дослідна лабораторія перспективних досліджень та стратегічного розвитку, науково-дослідна лабораторія вимірювань маси та пов'язаних з нею величин, вимірювань динамічних величин, науково-дослідна лабораторія вимірювання витрати, рівня та об'єму речовин, науковий конструкторсько-технологічний центр, науково-експериментальне виробництво, відповідні функціональні підрозділи, що входять до складу ННЦ «Інститут метрології».

Науковий потенціал ННЦ «Інститут метрології» - це 10 докторів і 25 кандидати наук, 4 лауреатів Державних премій, діючі аспірантура та докторська спеціалізована рада із захисту дисертацій. Рішенням Міністерства освіти та науки від 20.07.2004 ННЦ «Інститут метрології» внесено до Державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави (свідоцтво НБ № 00547).

Важливим загальнодержавним аспектом діяльності ННЦ «Інститут метрології» є його співробітництво з міжнародними та регіональними метрологічними організаціями, такими, як: Генеральна конференція з мір та ваг (CGPM), Євро-Азіатське співробітництво державних метрологічних установ (CООМЕТ) та Європейське співробітництво з еталонів (EUROMET), і виконання «Угоди про взаємне визнання національних еталонів і сертифікатів калібрування та вимірювань, що видаються національними метрологічними інститутами» (CIPM MRA).