Головна» Про ННЦ "Інститут метрології"» Новини» 20 травня - Всесвітній День метрології

20 травня відзначається Всесвітній день метрології, присвячений святкуванню дати підписання Метричної конвенції у 1875 р. Ця міжнародна угода створила основу для функціонування узгодженої системи вимірювань у всьому світі.

У 2013 р. обрано тему «Вимірювання у повсякденному житті». Протягом звичайного дня ми постійно зустрічаємося з вимірюваннями: чи то перевіряючи час, чи то купуючи їжу або товари, чи то заправляючи паливом транспортні засоби або перевіряючи артеріальний тиск.

Ці та велика кількість інших видів людської діяльності у повсякденному житті потребують тих чи інших вимірювань. Сьогодні точні вимірювання сприймаються вже як звичайна річ. Не дивно, що більшість людей і гадки не мають, що основою цього є всесвітня спільнота, що спеціалізується на метрології – науці про вимірювання, та забезпечує вимірюваннями всі види людської діяльності. Кожна людина залежить від того, наскільки добре виконує роботу ця спільнота.

В усьому світі національні метрологічні інститути безперервно просувають уперед науку про вимірювання шляхом розробок та підтвердження нових вимірювальних технік, який би рівень складності їх виконання не був би потрібен. Вони також беруть участь у звіреннях під керівництвом Міжнародного бюро мір та ваг (ВІРМ) для забезпечення надійності результатів вимірювань у всьому світі.

Багато засобів вимірювальної техніки контролюється законом або є предметом нормативного регулювання, наприклад, ваги, що використовуються для зважування товарів у крамницях, прилади для вимірювання забруднення навколишнього середовища або лічильники, які використовуються для обліку енергії. Міжнародна організація законодавчої метрології (ОІМL) займається розробкою міжнародних Рекомендацій, призначених для узгодження та гармонізації вимог до цих типів приладів у всьому світі.

У Всесвітній день метрології відзначається внесок людей, які щоденно наполегливо працюють на благо усього людства в міжурядових організаціях та національних установах.

Інша інформація, включаючи звернення директорів, повідомлення та список подій, доступні на сайті: www.worldmetrologyday.org

Контактна інформація: wmd(at)worldmetrologyday.org