Головна» Діяльність» Розробки для метрології» TF Час та частота» Мобільний стандарт частоти FS017

МОБІЛЬНИЙ СТАНДАРТ ЧАСТОТИ FS017 ВИСОКОСТАБІЛЬНЕ ДЖЕРЕЛО СИГНАЛУ

Мобільний стандарт частоти FS017 призначений для використання в якості високостабільного джерела сигналу для повірки та калібрування генераторних пристроїв, частотно-часової вимірювальної апаратури і іншого обладнання, синхронізації телекомунікаційних систем і систем навігації. Основні сфери застосування: метрологія, приладобудування, зв'язок, системи точного визначення координат і тому подібне.

ОСНОВНІ ТЕХНІЧНІ ДАНІ І ХАРАКТЕРИСТИКИ

Відносна похибка по частоті на виході 10 Мгц (5 Мгц) при випуску: не більш ±5-10-11. Відносна похибка по частоті в міжповірочний (міжкалібрувальний) інтервал часу (1 рік) - не більш ±7-10-11.

Середньоквадратичне відносне відхилення частоти за час вимірювання:

– 1 с – не більш ±2·10-11;

– 10 с – не більш ±1·10-11;

– 100 с – не більш ±2·10-12;

– 1 доба – не більш ±5·10-13.

 

Електроживлення приладу здійснюється від мережі змінного струму 220 В, (±10%), (50±2) Гц. Споживана потужність –  не більш 50 Вт.

Прилад допускає  безперервну цілодобову роботу в робочих умовах експлуатації.

Нормальні умови експлуатації:

– температура навколишнього повітря: (20±5) ºС;

– відносна вологість повітря: до 80%;

– атмосферний тиск: (85 – 105) кПа.

Робочі умови експлуатації:

- температура навколишнього повітря  - від +5ºС до +40ºС;

- відносна вологість повітря - до 90%.

Термін придатності  - не менш 15 років

 

 

ЗАГАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ ПРО МОБІЛЬНИЙ СТАНДАРТ ЧАСТОТИ

Основу мобільного стандарту частоти FS017 складає високоточний і високостабільний генератор частоти у вигляді окремого рубідієвого модуля PRS10, виробництва кампанії StanfordResearchSystems (США). Цей генератор відрізняється від конкурентів ультранизьким значеннями спектральної щільності потужності фазового шуму
(-130 дБ/Гц на частоті настроєння 10 Гц), підвищеним терміном експлуатації рубідієвої газорозрядної лампи (20 років). Низький фазовий шум модуля обумовлений тим, що на відміну від більшості аналогічних генераторів вбудований кварцевий генератор, частота якого керується за допомогою рубідієвої газорозрядної лампи, працює не на першій, а на третій гармоніці. Підвищений ресурс рубідієвої газорозрядної лампи забезпечується її вдосконаленою конструкцією з боковим відведенням. Така конструкція, на відміну від класичної лампи сферичної форми, дозволяє завантажити запас рубідія приблизно в 10 разів.

Мобільний стандарт частоти FS017 має частотні виходи 1 Гц, 5 Мгц і 10 Мгц. Моніторинг стану приладу і управління його роботою здійснюється вбудованим персональним комп'ютером (RASPBERRY PI 3 MODEL B) на базі операційної системи Linux. Програмне забезпечення для керування стандартом написане на вбудованому в систему Linux мові Python 3.4 і постачається з відкритим початковим кодом, доступним для зміни програми та її модифікації.

Час виходу приладу на робочий режим (прогрів рубідієвої ячейки) для забезпечення погрішності по частоті не більш ±5.10-11 складає всього 10 хвилин. Наявність входу для зовнішнього опорного сигналу 1 Гц дозволяє робити синхронізацію приладу по більш точнішому джерелу. Для цих цілей можуть використовуватися водневі і цезієві стандарти частоти, а також сигнали, що поступають з приймачів систем глобального позиціонування GPS/ГЛОНАСС.  Мітки часу 1 Гц з приймачів GPS/ГЛОНАСС мають довготривалу стабільність до 10-12. Значення похибки стандарту по частоті не більше 1х10-11 не змінюється протягом 72 годин.

Головне вікно програми керування мобільним стандартом частоти FS-017

Вікно «RUB»