Головна» Про ННЦ "Інститут метрології"» Новини» Про можливі проблеми з працездатністю наземних приймачів системи глобального позиціювання (GPS) 6 квітня 2019 р. (UTC)

Власники, оператори та інші користувачі, які отримують Всесвітній координований час (UTC) від системи глобального позиціювання (GPS), повинні бути інформовані, що 6 квітня  2019 р. у системі GPS відбудеться скидання номера тижня.

Навігаційне повідомлення GPS має десятибітний параметр, який представляє значення номера тижня. Допустимий діапазон значень для параметра тижня становить від 0 до 1023 (або 1024 сумарних значень). Параметр тижня збільшується на одиницю кожного тижня. Наприкінці 1024-го тижня параметр повертається в початковий стан до 0. Таким чином, параметр тижня в GPS системі повертається до нуля через кожні 1024 тижні, починаючи з 6 січня 1980 р.

Можливий ефект обнуління параметра тижня GPS

Залежно від специфікації на пристрій ISGPS-200H може як скинутися, так і не постраждати ISGPS-200 Navstar GPS космічний сегмент. Однак випробування деяких GPS пристроїв показали, що не всі пристрої виробників зможуть пристосуватися до скидання номера тижня 6 квітня 2019 р. Крім того, деякі пристрої виробників інтерпретують параметр тижня щодо дати, що відрізняється від 5 січня 1980 р. Ці пристрої не повинні зазнати впливу внаслідок скидання номера тижня 6 квітня 2019 р., але можуть зазнати подібного скидання в майбутньому. Наприклад, певний пристрій GPS може інтерпретувати параметр тижня щодо дати створення прошивки і матиме таку проблему скидання через 1024 тижні після дати створення цієї прошивки.

РЕКОМЕНДАЦІЇ

Власникам, операторам і користувачам настійно рекомендується:

1. Дослідити і зрозуміти їхні можливі залежності від GPS для отримання UTC і працездатності їхніх систем.

2. Звернутись до виробників GPS пристроїв, які вони використовують, щоб отримати UTC:

а) зрозуміти готовність виробника до того, що 6 квітня 2019 р. у системі GPS відбудеться скидання номера тижня,

б) розуміти дії, необхідні для забезпечення належної роботи обладнання, пов'язаного з отриманням інформації від GPS, після 6 квітня 2019 р.

3. Переконатися, що прошивку пристроїв GPS оновлено ​​до останніх випусків.

Меморандум

Меморандум для власників та операторів США, які використовують GPS для отримання часу UTC 

[Оригінальний документ]

[Переклад українською]